Een nieuwe huidaandoening?

Sinds de uitbraak van het Covid-19 virus is het aantal meldingen van mensen met huidaandoeningen (aan de voeten) toegenomen. In Spanje, Italië en Amerika zijn meerdere gevallen van deze huidaandoeningen gemeld, en sinds kort wordt er ook in Nederland aandacht aan besteed.

Of er werkelijk een relatie bestaat tussen besmetting met het Covid-19 virus en huidaandoeningen is nog niet met zekerheid aangetoond, maar het is goed om hier alert op te zijn.

Jeukende, rode en blauwachtige verkleuringen

De huidaandoeningen komen voornamelijk voor aan de voeten, maar ook huiduitslag op andere delen van het lichaam wordt mogelijk in verband gebracht met een Covid-19 besmetting. De huidaandoeningen kunnen zich uiten in jeukende, rode en blauwachtige verkleuringen, soms met blaasjes die lijken op waterpokken. Er kan ook sprake zijn van een pijnlijk en/of branderig gevoel en/of rode zwelling. Deze klachten kunnen ook voorkomen bij wintertenen, fenomeen van Raynaud, een allergie, een schimmelinfectie of eczeem.

Bekijk een voorbeeldfoto

Kinderen en jongeren

Opvallend is dat de huidaandoeningen die in verband worden gebracht met een Covid-19 besmetting voornamelijk worden gezien bij kinderen en jongeren, die zelf (nog) geen andere symptomen hebben van Covid-19 maar mogelijk wel drager van het virus zijn.

Oorzaken van deze huidaandoening

Over de oorzaak van de huidaandoeningen is nog geen duidelijkheid, maar er zijn tot nu toe drie mogelijke theorieën. De huidaandoeningen zouden kunnen ontstaan door:

  • Een algemene ontstekingsreactie van het lichaam op het Covid-19 virus
  • Een ontsteking van de wanden van de bloedvaten (vasculitis)
  • Bloedstolsels in de bloedvaten van de huid (bloedstolsels kunnen een complicatie zijn van Covid-19)

Behandeling van deze huidaandoening

De behandeling bestaat vooralsnog alleen uit het bestrijden van de symptomen door de huisarts of dermatoloog. Eventueel kunnen vaatverwijdende medicijnen worden voorgeschreven.

Wat kun je doen als je huidaandoeningen aan de voeten ziet of ervaart?

  • Neem het zekere voor het onzekere en ga in thuisisolatie
  • Neem foto’s van de voeten
  • Neem telefonisch contact op met de huisarts en vraag of een Covid-19 test mogelijk is.
  • Neem telefonisch contact op met de podoloog en/of (medisch) pedicure voor advies.

Zolang niet zeker is of huidaandoeningen aan de voeten iets te maken kunnen hebben met een besmetting met het Covid-19 virus, is voorzichtigheid geboden.

Vind een praktijk

Vermoed u dat u of uw kind dezelfde huidaandoening heeft? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Podotherapie wordt vergoed vanuit aanvullende pakketten. U kunt bij uw eigen zorgverzekering controleren of u recht heeft op vergoeding. Indien dit zo is declareren wij, in de meeste gevallen, elektronisch voor u. In dat geval betaald u alleen een eventuele eigen bijdrage. Wij kunnen u vooraf informeren over de te verwachten kosten.

Lees meer over vergoedingen

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 29 oktober 2024

    Pijnlijke voeten door lopen op hoge hakken

    Pijnlijke voeten en voetklachten door het lopen op hoge hakken? Ontdek veelvoorkomende problemen en tips om klachten te voorkomen.

    Door Podozorg Nederland

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings

  • 20 juni 2024

    Valpreventie bij ouderen

    Leer hoe podologen en podotherapeuten bijdragen aan het voorkomen van valincidenten en ontvang tips voor veilig schoeisel en een veilige thuisomgeving.

    Door Ka Ho Liu

  • 30 mei 2024

    Hypermobiliteit en fibromyalgie

    Zorg en zelfzorg bij hypermobiliteit en fibromyalgie, met aandacht voor symptomen en de rol van de podotherapeut / (register) podoloog in de behandeling.

    Door Roy Gieling